Myshoroom

Vattenlarm för att skydda din bostad

Vattenlarm för att skydda din bostad

För de flesta människor känns det ganska självklart att ha en brandvarnare eller rökdetektor för att skydda sitt hem och sin familj om en brand skulle uppstå. Av någon anledning är det inte riktigt lika vanligt med vattenlarm trots det är lika billigt och enkelt att installera som ett brandlarm. Ett vattenlarm avslöjar vattenskador och läckage som annars är i princip omöjliga att upptäcka. Ett vattenlarm är det absolut bästa sättet att förebygga vattenskador i din bostad eller sommarstuga. Ofta behöver man flera vattenlarm för att vara säker på att hela bostaden är skyddad. 

Vattenlarm upptäcker vattenskador i tid 

I hela världen inträffar ett stort antal vattenskador varje år och Sverige är inget undantag. Försäkringsbolagen har stora utgifter varje år i skadeersättningar till hushåll som drabbats av vattenskador. De flesta vattenskador sker av naturliga anledningar i köket eller badrummet och nästan alltid i hem som saknar vattenlarm. I våtutrymmen finns alltid många dolda rör och om de börjar läcka så ser man det inte. Om en vattenskada väl uppstår tar det lång tid att reparera och det blir dessutom väldigt dyrt, särskilt om det har gått så långt att mögel har börjat uppstå. Det enklaste sättet att skydda sig mot att vattenskador inträffar är att köpa ett vattenlarm. 

Hushåll utan vattenlarm 

Det finns ett stort antal hushåll som inte har något vattenlarm. Faktum är att en majoritet av alla bostäder i Sverige är utan vattenlarm. På senare tid har diskussioner förts om man borde lagstifta om vattenlarm på samma sätt som brandlarm. Ett första steg kan vara att få människor att bli mer medvetna om vikten av att ha ett vattenlarm. Genom informationskampanjer kan försäkringsbolag och kommuner försöka få försäljningen av vattenlarm att öka och på det viset få ner antalet vattenskadade kök, badrum och tvättstugor. 

Vattenlarm som fungerar bra 

En majoritet av alla vattenlarm är enkla att använda och fungerar väldigt bra. Oftast monteras vattenlarmet i diskbänksskåpet. Ett vattenlarm har ett visst antal detektorer som man kan placera på lite olika ställen, till exempel i närheten av olika vattenrör och avloppsrör. I praktiken brukar det innebära att man har vattenlarm installerat vid diskmaskinen, tvättmaskinen och toaletten. Om ett läckage skulle uppstå så avger larmet en ganska hög signal som du inte kan undgå. Då behöver du kontakta en rörmokare eller någon annan typ av hantverkare som kommer och tittar på dina rörsystem. 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *