Myshoroom

snabbare lån

Det har hänt mycket på den svenska lånemarknaden de senaste 10-15 åren. Det har dykt upp många nya aktörer som erbjuder lån i diverse former och storlekar.  De första förändringarna började 2006 när SMS-lånen dök upp. Tidigare hade storbankerna dominerat lånemarknaden. När bästa smslånen dök upp ökade konkurrensen på marknaden. Till en början var jämförelsen mellan privatlån och smslån som att jämföra äpplen och päron. SMS-lånen var mycket dyra jämfört med privatlånen. Idag är det fortfarande som regel så att smslån är dyrare än privatlån men skillnaden har minskat. Det finns även privatlån som är dyrare än bästa sms lånet.

Stor skillnad i storleken på lånen

En av de största skillnaderna mellan privatlån och lån sms är storleken på lånen. De flesta sms-lån har ett maxbelopp på 10 000 till 25 000 kronor. För vissa privatlån motsvarar detta minimibeloppet för vad man kan låna. Maxbeloppet för privatlånen brukar ligga någonstans i intervallet 350 000 till 600 000 kronor.

Hur mycket pengar du behöver låna kan alltså vara avgörande för vilket lån du ska ta. Om du ska köpa en begagnad bil, låna till bröllopet eller något annat som kostar ganska mycket är troligtvis ett smslån för litet. Då måste du ansöka om ett privatlån istället. En stor skillnad mellan sms-lån och privatlån är hastigheten: sms-lånet är nästan alltid mycket snabbare än privatlånet. För ett privatlån kan man få vänta i 1 till 3 bankdagar eller mer. SMS-lånet kan i vissa fall komma in på kontot på en gång.

Räntan kan vara avgörande

Många smslån har en ränta som är närmare 40 procent. Samtidigt finns det smslån som kostar runt 30 eller rent av runt 20 procent i ränta. Privatlån kostar från någon procent ända upp till 30 procent. Det finns med andra ord viss överlappning mellan smslån och privatlån. Det man kan säga är att de flesta kan komma undan billigare med ett privatlån jämfört med ett smslån. Privatlånens ränta sätts individuellt. Det innebär att om din ekonomi gör att din ränta för privatlånet landar någonstans på drygt 20 procent finns det en chans att du kan hitta ett smslån som är billigare.

Avgifterna är snarlika

Många smslån har en startavgift på 200 till 350 kronor. Ibland är det dyrare. På samma sätt är det många privatlån som också har en startavgift. Det är faktiskt som så att startavgiften tenderar att vara lite högre för privatlånen. Å andra sidan är startavgiften procentuellt sett mycket mindre för privatlånen eftersom du lånar ett större belopp. När det gäller aviavgiften är läget också snarlikt mellan snabblånen och privatlånen. Den brukar ligga på runt 20-50 kronor. Det finns dock både privatlån och smslån som är helt utan avgifter – både startavgift och aviavgift.

Vilket ska man då välja – sms lån eller privatlån? Om du har möjlighet att få ett privatlån och inte har särskilt bråttom är detta ett bra val. Du kan låna mer om du vill och räntan blir sannolikt lägre. Har du lite bråttom eller inte kan få ett privatlån återstår bästa sms lånet som ett bra alternativ. Kom bara ihåg att jämföra lånen noga innan du ansöker!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *