Myshoroom

Välj cykelbelysning omsorgsfullt

Din cykelbelysning har två syften: att belysa vägen framför dig och att göra dig mer synlig för fotgängare och motorister. Genom att montera en cykellampa med ett vitt ljus fram på din cykel och en röd cykellampa bak på densamma, säkerställer du att du är synlig i trafiken även då sämre ljusförhållanden råder. Hur pass stark belysning du behöver beror på var du har tänkt cykla. Idag är LED-lampor standard i cykelbelysning. Dessa lampor är billiga, ljusa, har en låg vikt och avger inte särskilt mycket hetta.

Cykelbelysning för cykling i stadstrafik

På vägarna och cykelbanorna i våra städer finns det vanligtvis tillräckligt mycket ljus för att du ska kunna se var du cyklar. Samtidigt gör din cykelbelysning dig synlig för andra cyklister, fotgängare och motorister. Det kan dock vara bra att ha en liten cykellampa för säkerhets skull ifall du ger dig ut på en oplanerad cykeltur i mörkret. Om du ofta cyklar på kvällstid bör du ha en bättre cykellampa som du kan ladda med hjälp av en USB-kabel eller via ett vägguttag. Omkring 60 till 150 lumen räcker ofta gott för framlyset.

Blinkande lampor gör din omgivning mer uppmärksam på dig än en lampa med ett stadigt sken. Du kan dessutom vilja använda olika cykellampor i olika miljöer för att öka dina möjligheter att bli upptäckt i rätt tid. Montera gärna din cykelbelysning på styret, på din hjälm och eventuellt på din ryggsäck samt dina armar och ben. Det är ofta svårt för motorister att upptäcka dig när de möter dig från sidan. Du bör därför ha viss belysning på sidan så du enkelt kan upptäckas av bilister som svänger höger eller vänster ut på den gata som du cyklar på.

Det finns ingen övre gräns för hur mycket ljus en cykellampa får avge, men superstark cykelbelysning på över 800 lumen bör du inte rikta rakt mot andra cyklister, motorister eller fotgängare. 700 lumen är ungefär lika mycket som en genomsnittlig strålkastare på en bil, så på samma sätt som man slår av helljuset vid möte i trafiken bör du tillfälligt peka din starka lampa nedåt när vid möten.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *